Här kommer mina bästa råd om du vill börja med LCHF:
Om du vill ha mer individuella råd är du välkommen att kontakta mig för privat kostrådgivning, se kontaktuppgifter i menyn ovan.

1 Ät riktig mat! D.v.s. kött, fisk, ägg, ovanjordgrönsaker och naturligt fett. Undvik socker och stärkelserik mat. Jag rekommenderar också att till en början vara försiktig med för mycket nötter, bär och mejeriprodukter samt alla typer av LCHF bakverk och s.k. ”LCHF produkter” som översvämmar livsmedelshyllan, dessa är allra oftast bluffprodukter Undvik sötningsmedel då det varken är nyttigt och det kan dessutom trigga sötsug.

2 Stressa inte. Stress kan öka nivåerna av hormonet kortisol och ge viktökning. Har du svårt med vikten är det extra bra att minska onödig stress samt sova tillräckligt.

3. Ät när du är hungrig, sluta när du är mätt. Våga lita på dina hunger- och mättnadskänslor. Om du tycker det är svårt att veta hur mycket du ska äta så ger ”Handflatemodellen” lite riktlinjer: En handflata med kött, fågel, ägg eller fisk, en handflata med grönsaker OVAN jord och sedan ca 1-1,5 dl fet sås över det hela.

4 Var inte rädd för fettet. Se till att äta ordentligt med fett. När du äter mindre kolhydrater men inte tillräckligt med fett så går kroppen i svältläge, och du blir trött och hungrig. Ät dig mätt med hjälp av fett. Stek maten i rikligt med smör och använd riktig grädde i såser. Fett kött, fet fisk, bacon, ägg, kokosfett och avokado är andra bra fettkällor.

5 Drick ordentligt med vatten. Ställer du om din kost till LCHF kommer du att ha mindre vatten i kroppen, eftersom kolhydrater binder vatten, och vi riskerar att få obalans i kroppens lager av salter och mineraler. Detta är huvudorsaken bakom symptom som orkeslöshet, huvudvärk, yrsel, muskelkramp bland annat

6 Var konsekvent. Följ de här riktlinjerna till 100 % och det kommer att ge resultat. Det funkar inte att ha ”ätar-dagar” varje helg eller att ”unna sig” socker till fredagsmys och lördagsgodis eller att ”fuska” var och varannan dag.

7 Planera. Gör en matplan, helst för en vecka i taget och veckohandla så att du är säker på att du har alla råvaror hemma. Då slipper du stå hungrig och stressad i affären och falla för frestelsen att stoppa i dig snabb energi i form av socker

8 Jämför dig inte med andra. Alla kroppar är olika och alla kroppar reagerar olika. Tro inte att ”alla” fullkomligt rasar i vikt med flera kilon i veckan, detta är din resa och är helt unik. Börja inte genast att experimentera med strikt LCHF, äggfasta, 16:8 eller något annat. Låt kroppen ”stabilisera” sig med normal LCHF i minst 6 månader innan du börjar ändra på något.

9. Ha tålamod. För många har det tagit åratal eller t.o.m. decennier att lägga på sig övervikten. LCHF är ingen bantningskur eller ”quick-fix”. Det är en långsiktig livsstil. Det är helt normalt att gå ner ca 0,2 – 1 kilo i veckan, och vägen ner är ofta krokig och det är vanligt att man hamnar på platåer där vikten står still för att kroppen har fullt upp med att anpassa sig till din nya livsstil.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *